Binnen 6 weken uw droomauto
20 jaar ervaring
Volledig ontzorgd van A tot Z
Oplossing op maat

Auto importeren Amerika

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Ontdek hoe u de auto van uw dromen kunt importeren uit Amerika met ons stappenplan

Stel, u bent op vakantie in de Verenigde Staten en ziet een prachtige muscle car staan bij een dealer. Of zo’n stoere pick-up. Of een auto uit de fifties. Wat doet u dan? Blijft het bij dromen of trekt u de stoute schoenen aan? Want weet wel, een auto importeren vanuit de VS kost heel wat meer moeite dan er eentje weghalen bij onze ooster- of zuiderburen. Het is daarom niet voor niks dat overal in Nederland handelaren zijn die met de import van auto’s uit de VS hun brood verdienen. Voor wie niet op zeker wil gaan, maar zelf het avontuur aangaat, hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld. Hier vindt u duidelijk uitgelegd welke regels gelden en welke papieren en andere benodigdheden u moet kunnen voorleggen voor het importeren van een auto uit Amerika.

1. Een auto zoeken om te importeren uit Amerika

Voor u een auto gaat importeren uit Amerika, moet u natuurlijk eerst de juiste auto vinden. De Verenigde Staten zijn echter van groot formaat, dus waar begint u? U kunt natuurlijk het geluk hebben en toevallig uw droomauto vinden op reis, maar ook gericht zoeken naar auto’s voor import uit Amerika op occasionwebsites zoals Autoscout24 of Catawiki zijn goede opties. Voor een voordelig bedrag kunt u een geweldige auto vinden, maar het is ook mogelijk dat u met alle bijkomende kosten zoals belastingen en transportkosten grotere kosten heeft dan eerder verwacht. En ook niet geheel onbelangrijk, u heeft de auto niet eerder van dichtbij gezien. Wat als u bij de levering van uw auto in Rotterdam in het vrachtruim een ravage aantreft? Daarom is een van de belangrijkste regels voor het importeren van een auto uit Amerika, dat u het beste afreist naar de VS om de auto daar te bekijken. De investering in de reis naar Amerika en andere benodigdheden kunnen een tegenvaller voorkomen wanneer u een auto gaat importeren uit Amerika. Is de auto alsnog niet wat u had verwacht, dan heeft u er toch een mooie ervaring aan overgehouden.

2. Een auto kopen

Heeft u de auto van uw dromen gevonden? Dan rest alleen de betaling nog. Afhankelijk van de huidige koers van de Amerikaanse dollar kunt u in Amerika uw euro’s inwisselen voor dollars óf dat thuis vooraf al doen, want geld is natuurlijk een van de essentiële benodigdheden voor het importeren van auto’s uit Amerika. Let wel op: u mag per persoon maximaal $ 10.000 contant bij zich dragen op het moment dat u naar het buitenland gaat. Heeft u meer contanten bij zich? Geef dit dan aan op het formulier dat elke bezoeker van Amerika dient in te vullen. Geef hierbij altijd de daadwerkelijke hoeveelheid contanten aan, want de douaniers zijn ontzettend strikt! Als u de onderbouwing geeft dat het geld gebruikt zal worden voor het kopen van een auto, dan zal de douane hier geen probleem van maken. Let op dat u bij uw auto kentekenbewijs en afschrift ontvangt. Het registratiebewijs (waarmee de motorrijtuigenbelasting voldaan wordt) moet u wel altijd kunnen laten zien als u gaat rijden. Dit bewijs wordt overigens door de dealer geregeld. Beide zijn dus benodigdheden wanneer u een auto uit Amerika gaat importeren. Natuurlijk is het ook mogelijk gebruik te maken van een veilige betaling, zogenaamde escrow service.

3. De auto voor import vervoeren in de VS

Nu de aankoop van de auto, is het belangrijk om na te denken over hoe u deze gaat importeren van de VS naar Nederland. In de meeste gevallen, wordt de auto via de zee vervoert. Echter moet de auto dan eerst naar een kusthaven worden getransporteerd. U kunt hiervoor de auto laten transporteren vanaf het aankoopadres naar de door u gewenste zeehaven. Hierbij kunt u rekenen op kosten van ongeveer een dollar per afgelegde mijl.

4. Autotransport per boot

Containervervoer, is mogelijk vanaf vrijwel iedere haven in de Verenigde Staten waarbij het schip de grote reis naar het desbetreffende land maakt. Reken hiervoor op een duur van circa vijf á zes weken vanaf de westkust, drie á vier weken vanaf de oostkust. Voor dat de auto aan zijn reis begint is het echter belangrijk om te weten welke regels gelden en welke benodigdheden u moet hebben. Zo moet de auto vooraf de reis worden gecheckt op schades. Hiervan wordt een rapport opgemaakt dat tijdens de reis bij de auto blijft (in verband met de aansprakelijkheid voor schades tijdens de reis). En de verscheper heeft de title nodig én de aankoopnota. Zorg ook voor een transportverzekering! Je kunt alles rondom de verscheping uit handen geven aan een van de vele transportbedrijven

5. Voldoen aan de regels en rechten welke gelden na het importeren van de auto uit Amerika

Is het schip gearriveerd in de Nederlandse haven, dan dient de auto uitgepakt te worden (bij containervervoer) en rest alleen de inklaring van het voertuig nog. Als de auto is “uitgepakt”, dan is deze direct ingevoerd, echter moeten de invoerrechten nog wel betaald worden. Wanneer de auto jonger dan dertig jaar is, dan betaalt u een percentage van tien procent over totaalbedrag van de aanschafprijs én transportkosten. Daarbovenop komt nog een de heffing van 21% BTW. Kent de auto al een langer bestaan dan dertig jaar, dan betaalt u enkel een percentage van 9% BTW, dit bedrag mag betaald worden bij het douane- of belastingkantoortje. Heeft u een bedrijfswagen aangeschaft, dan dient u 22% aan invoerrechten af te dragen bij de douane. De auto staat waarschijnlijk op dit moment nog altijd op de Amerikaanse kentekenplaten. Om uw droomauto naar het nieuwe adres te vervoeren kunt u een transportbedrijf inschakelen (denk ook nu weer aan een transportverzekering) of u rijdt ‘m zelf op een autoambulance naar z’n nieuwe thuishaven.

6. De auto laten keuren na het importeren uit Amerika

Na het importeren wilt u de auto graag op Nederlands kenteken zetten, om de gele Nederlandse platen te mogen ontvangen dient de auto eerst door de RDW gekeurd te worden. Voor auto’s tot het bouwjaar 1998 van buiten de EU is geen aparte typegoedkeuring meer nodig en zal deze hier een keuring ondergaan die overeenkomt met de APK.

7. Bpm en CO2-taks berekenen en betalen

Vanaf 2010 is de regelgeving met betrekking tot de bpm-berekening gewijzigd in Nederland. (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Doordat de vernieuwde bpm-berekening gericht wordt op de CO2-uitstoot, is het van belang te weten wat de daadwerkelijke uitstoot van de auto is.

Veel van de Amerikaanse droomauto’s beschikken over krachtige benzine- en dieselmotoren, door de uitstoot van deze modellen kan goedkoop helaas ook duurkoop worden. Aanvullend op de aanschafprijs is het bpm-restbedrag een van de grootste kostenposten. Het bpm-restbedrag wordt berekend op basis van de nieuwprijs, de leeftijd en de uitstoot van het voertuig. U kunt deze kosten inzichtelijk maken door een taxatie op de te kopen of gekochte auto te laten uitvoeren, voor u deze laat importeren uit Amerika. Dat is sowieso aan te raden. Een taxatie kost een paar honderd euro, maar u weet dan wel of u uw droom veilig kunt kopen of dat er een financiële nachtmerrie dreigt. Een andere manier om de bpm te berekenen, is door de Nederlandse netto cataloguswaarde te nemen (dus zonder btw), exclusief naderhand (dus niet af fabriek) aangebrachte accessoires.

Is een auto ouder dan 17,5 jaar, dan ben je geen BPM verschuldigd. Auto’s die vanaf 1 januari 2013 zijn afgeleverd, worden belast op basis van de CO2-uitstoot.

Hulp nodig bij het importeren van een auto of ander voertuig?
Marlog Car Handling helpt u graag!

Neem contact op

info@mchnl.com

Weten hoeveel het gaat kosten?

Offerte aanvragen