Binnen 6 weken uw droomauto
20 jaar ervaring
Volledig ontzorgd van A tot Z
Oplossing op maat

Invoerrechten auto importeren

Wilt u een auto importeren van buiten de EU? Dan moet u bij het invoeren van de auto in de meeste gevallen ook invoerrechten betalen. Deze invoerkosten kunnen per situatie verschillend zijn. We leggen u hier graag uit hoe de invoerrechten wordt bepaald wanneer u een auto importeert.

Vraag een offerte aan

Home » Import » Invoerrechten auto importeren

Wanneer moet u invoerrechten betalen?

Koopt u een auto in een land binnen de Europese Unie (EU) en wilt u deze invoeren in Nederland? Dan betaalt u geen invoerrechten. 

Koopt u echter een auto in een land dat niet tot de Europese Unie (EU) behoort? Dan moet u invoerrechten (ook wel douanerechten) betalen. U doet dit op de plaats waar u de auto invoert aangifte te doen bij de Douane. Bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam. De douane stelt vervolgens de hoogte van de douanerechten vast. Dit wordt ook wel inklaren genoemd.

Overzicht invoerkosten

Gemakkelijk inzien welke invoerkosten u moet betalen bij het invoeren van een voertuig van buiten de EU naar Nederland? Onderstaand hebben we voor u de verschillende invoerkosten per situatie voor u overzichtelijk gemaakt.

Kosten invoerrechten

Zoals u in bovenstaande tabel kunt zien is de hoogte van de invoerrechten dus afhankelijk per situatie. Zo verschilt het percentage invoerrechten op basis van de leeftijd van het voertuig en het soort voertuig. U betaalt dit percentage invoerrechten over de aankoopprijs plus de transportkosten van het voertuig.

Leeftijd van het voertuig

Allereerst is de leeftijd van het voertuig van belang:

  • Is het voertuig jonger dan 30 jaar, dan betaal u invoerrechten.
  • Is het voertuig 30 jaar of ouder, dan is het voertuig vrijgesteld van invoerrechten.

Soort voertuig

Daarnaast is het soort voertuig van belang om de hoogte van het percentage invoerrechten te bepalen:

  • Een auto: 10% invoerrechten
  • Een motor: 6% invoerrechten
  • Een truck (vrachtwagen): 22% invoerrechten

Overige invoerkosten

Naast invoerrechten krijgt u ook te maken met andere invoerkosten, wanneer u een voertuig wilt invoeren in Nederland. Of u nu een auto van binnen of buiten de EU importeert, u moet naast eventuele invoerrechten ook BTW aangifte en BPM aangifte doen. Dit doet u bij de Belastingdienst.

BTW

Om de hoogte van het BTW bedrag vast te stellen is de leeftijd van het voertuig van belang:

  • Is het voertuig jonger dan 30 jaar: 21% BTW
  • Is het voertuig ouder dan 30 jaar: 9% BTW

Meer weten over de BTW bij het importeren van uw auto? Ga naar: Btw import auto.

BPM

Het BPM bedrag dat betaalt moet worden is afhankelijk van het soort motorvoertuig en het tarief van de BPM. Voor een personenauto is het BPM-tarief afhankelijk van de CO2-uitstoot. Voor een bestelauto, camper of motor is het BPM-tarief een percentage. 

Voor het vaststellen van het BPM bedrag kunnen verschillende rekenmethodes worden gebruikt. Ons advies is daarom vooraf altijd de hulp van een specialist in te schakelen voor het berekenen van de laagst mogelijke BPM. Zo bent u zeker van het juiste BPM bedrag en kunt u veel geld besparen.

Wilt u de BPM berekenen? Ons zusterbedrijf Importautos.nl berekent voor u gratis de laagste mogelijke BPM met laagste BPM garantie.

Meer weten over de BPM bij het importeren van een auto? Ga naar: BPM import auto.

Uitzondering invoerrechten

Importeert u dus een auto binnen de EU, dan betaald u geen invoerrechten. Binnen de Europese Unie is er namelijk vrij verkeer van goederen.

Een andere uitzondering is wanneer u verhuist. In dat geval kunt u in veel gevallen de auto als verhuisgoed importeren.

Hulp of advies nodig bij het importeren van uw auto?

Marlog car Handling helpt u graag bij het importeren van uw voertuig. U kunt rekenen op onze expertise voor advies tot volledige ontzorging binnen het import proces. Onze import specialisten helpen u graag. Neem vandaag nog contact op!

Hulp nodig bij het importeren van een auto of ander voertuig?
Marlog Car Handling helpt u graag!

Neem contact op

info@mchnl.com

Weten hoeveel het gaat kosten?

Offerte aanvragen